#3 Årets bild
Tursamt nog sammanträffade ett besök i Jönköping med premiären av den prestigefyllda fototävlingen Årets bild på Jönköpings läns museum. Årets bild är den största och äldsta fototävlingen i Sverige med syfte att främja bildjournalistiken.
I salen hade de olika fotokategoriernas förstapristagare, andrapristagare samt tredje hängts upp tillsammans med en kort bakgrundsbeskrivning samt motivering. De olika kategorierna var:
Nyhetsbild Sverige, Vardagsliv Sverige, Bildreportage Sverige, Nyhetsbild utland, vardagsbild utland, bildreportage utland, porträtt, porträttserie, sportbild, sportreportage, multimedia, kultur/nöje, årets fotograf, årets bild, årets rookie samt årets humor. Samtliga fotografier var oerhört fängslande och utställningen var den som personligen berörde mig mest av samtliga fyra kulturorienteringar utförda under kursens gång.
Journalistik genom bilder utmärks av en autencitet, en äkthet, en närvaro, med andra ord en verklighet som uppmanas att inte blunda inför. Fotografierna speglade det gånga årets traumatiska nyhetshändelser, alltifrån hanteringen av flyktingströmmen till terrorattacker i Paris. De fotografier som berörde mig mest lekte med det paradoxala där de visade på hur det vardagliga livet fortgår trots trauman. Årets bild samt årets vardagsbild utland var tydliga exempel på hur förödelse och kaos blir till en vardag.
Magnus Wennman van Årets bild vilken föreställer ett djupt sovandes barn på en filt i skogen, en tillflyktsort där vila äntligen tillåts. Barnets förmåga att sova tryggt trots det provisoriska lägret visar tydligt kampen om livet, överlevnad och jakten på trygghet. Som vid all analys av bilder behöver kontexten medvetengöras för att översätta bildens budskap vilket jag själv märkte var betydelsefullt för detta fotografi eftersom budskapet inte är skrikande påtagligt. Bilden känns behaglig trots obehag barnet varit med om och det är just den balans mellan det vackra och det hemska som berör.
Årets vardagsbild utland hade en liknade framställning av hur vardagen fortgår oavsett. Fotografen Paul Hansen återgav vardagen som skapas i en krigszon där rekryter i Ukraina har byggt upp ett provisoriskt vardagsrum med soffor, tv, schackbord och en katt. Detta fotografi var tydligare i sin framtoning och talade tydligt om ett krigs olika sidor och mänskligheten i sin enkelhet var påtaglig.
Har ni inte möjlighet att besöka Jönköpings läns museum så uppmanar jag er till att kika in på nedanstående länk till årets bilds hemsida, väl värt att beskåda!
Magnus Wennman, Aftonbladet
Paul Hansen, Dagens nyheter
Andra bilder ifrån utställningen:


I en stämningsskapande exhibition tätnade mystiken kring John Bauers värld. I en mörklagd sal komfortmässigt anpassad för barn fick man som fullvuxen huka sig för att titta in i små upplysta gluggar. Ljussättningen associerades till en skogsglänta ackompanjerad av fågelkvitter. Gluggarnas utformning skapade avskildhet mellan Bauers verk. Jag uppfattade exhibitionen som enkel och avskalad då exempelvis titlar och information om bilderna helt saknades i den första salen och till viss del kändes man ensam i sin tolkning av Bauers verk.
Särskilt imponerande var verket av en pojke med flöjt som placerats ovan ett blankputsats stenblock där reflektionen skapade en illusion av att se näckens spegelbild i ett vattendrag.
I den andra salen återgavs John Bauers historia genom skisser, brev och skrifter och var en informativ del av exhibitionen. John Bauer var en sagokonstnär mest känd ifrån sina illustrationer i boken Bland tomtar och troll. Han inspirerades av naturen och de trolska skogarna i trakterna runt Vättern. Bauer leker i sina bilder mellan verklighet och det overkliga. Bauer uttryckte i skrift ”fantasin får dagligen och stundligen mat i skogen”.
För mig kittlade utställningen mina sinnen samt fantasi och jag uppfattade den som vacker. Kontrasten på Jönköpings läns museum mellan de olika utställningarna kompletterade varandra väl och jag lämnade museet med en känsla av att ha fyllt på depåerna.
Vidare läsning om de två utställningarna samt Jönköpings läns museum: